УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Побоище в Ахтырке: версия милиции

756
Побоище в Ахтырке: версия милиции

Активних учасників бійки на стадіоні в Охтирці засуджено до адмінарешту

20 квітня 2008 року згідно з календарним розкладом проведення матчів Чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги у м. Охтирці Сумської області на стадіоні "Нафтовик" (вул. Пушкіна, 5) відбувся матч між командами "Нафтовик-Укрнафта" (Охтирка) – "Динамо" (Київ). Для перегляду зазначеного матчу з міста Києва організовано на 1 автобусі виїхали 40 уболівальників ФК "Динамо". Крім цього, залізничним та особистим транспортом прибули неорганізовані групи уболівальників ФК "Динамо".

Так, 19 квітня 2008 року близько опівночі у пасажирському поїзді сполученням "Житомир – Харків" невідомі з числа уболівальників ФК "Динамо", які направлялися на перегляд цього матчу, розбили 28 вікон у вагонах згаданого поїзда та фарбою з аерозольного балончика пофарбували обладнання одного з вагонів.

Також 20 квітня 2008 року о 07.50 год. у м. Тростянець Сумської області у сквері по вул. Горького, біля залізничної станції "Смородино", працівниками міліції Тростянецького РВ УМВС України в Сумській області було затримано та доставлено до чергової частини Тростянецького РВ УМВС України в Сумській області шістьох осіб, які на пам’ятнику В.Леніну чорною фарбою намалювали зображення німецько-фашистської свастики. Ними виявилися жителі Києва, які прибули до Сумської області для перегляду цього матчу.

Відносно цих правопорушників складено протоколи за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку, військовослужбовця) КУпАП та доставлено до Тростянецького районного суду. Цього ж дня, рішенням зазначеного суду 4 правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф у розмірі 150 грн. та 255 грн.

20 квітня 2008 року під час проведення футбольного матчу між командами "Нафтовик-Укрнафта" (Охтирка) – "Динамо" (Київ) на стадіоні були присутні близько 5 тис. глядачів, із яких майже 700 осіб – уболівальники команди "Динамо".

За 5 хвилин до закінчення матчу, частина уболівальників ФК "Динамо" почали зривати пластикові сидіння з глядацьких трибун та кидати їх на футбольне поле у сусідні сектори та у працівників міліції (усього пошкоджено близько 60 сидінь). Водночас уболівальники ФК "Динамо" вчинювали локальні короткочасні бійки з уболівальниками та глядачами ФК "Нафтовик-Укрнафта".

Для припинення протиправних дій з боку уболівальників ФК "Динамо" працівниками міліції були застосовані спеціальні засоби.

За вчинення правопорушень працівниками міліції затримано 18 осіб, відносно 15 із яких зібрано адміністративні матеріали за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 173 (Дрібне хуліганство) КУпАП, та передано до Охтирського районного суду, яким було прийнято рішення про притягнення 12 осіб до адміністративної відповідальності у вигляді адмінарешту від терміном від 10 до 15 діб, щодо решти хуліганів питання знаходиться на розгляді в суді.

Крім цього, 21 квітня о 06.13 на станцію "Київ-Пасажирський" прибув потяг № 343 сполученням "Харків – Житомир". За підозрою у скоєнні групових порушень громадського порядку під час матчу "Нафтовик-Укрнафта" (Охтирка) – "Динамо" (Київ) працівниками міліції було затримано 34 уболівальники команди "Динамо", які повернулися до столиці після перегляду зазначеного футбольного матчу.

Затримані уболівальники мали наявні тілесні ушкодження, на їх одязі були плями бурого кольору, у деяких на мобільних телефонах були встановлені “заставки” у вигляді фашистської свастики.

Зазначених осіб для перевірки на ймовірну причетність до подій на стадіоні в Охтирці було доставлено до Шевченківського РУ ГУМВС України в Києві, де у них виявлено та вилучено боксерські "капи", еластичні бинти.

Як повідомили в Департаменті громадської безпеки МВС України, наразі проводиться службова перевірка, за результатами якої будуть зроблені висновки та ужиті відповідні заходи реагування.

P.S. Все материалы о побоище в Ахтырке (плюс вото и видео) смотрите здесь.